20 Jan 2015

Hajócsipke minta tervezése/Planning a tatting pattern

Egy ideje foglalkozatott a gondolat hogy talán kellene egy olyan bejegyzést is irnom amiben kicsit megmutatom hogy én hogy tervezek meg egy mintát.
Kaptam egy felkérést - most a "betűs" időszakomat élem - hogy készitsek egy "A" betűt. :)
Az eredmény:


A munka menete:

A kivánság előszőr papirra került. Utánna megterveztem honnét indulok és merre tartok, szem előtt tartva hogy a kezdés ne látszódjon, magától érthető legyenek az átfedések, kapcsolódások. Az össz hatás természetes legyen úgy mint a rajz.
A rajz formája adja hogy muszály hogy 2 hajócskával készüljön.


Folyamatos próbálgatásokkal haladunk tovább a legközelebbi összekapcsolásig. Ha átfedés van 2 iv között próbálok kis pikót késziteni hogy ne legyen laza a kapcsolás. A munka előrehaladtával már szükséges hogy tűkkel majd az eredeti helyére igazitsuk a készülő munkát.


 A fantáziánkat szabadjára engedhetjük: most mi döntjük el hány pikós virágot készitünk.


Mivel a munka vagy bross ként vagy medálként fogják viselni ezért a mosás után keményitjük, vasaljuk de csak óvatossan hogy a csomól megtartsák formájukat és kifeszitve hadjuk megszáradni.
És a papir mintánkra máris fel tudjuk irni a csomók számát amit egyszerüen leolvasunk a kész munkánkról. :D

A vizuális minta a képen van lerajzolva a leirás pedig a következő:
R 6; 65-13-10, fordit, 10-16-11, fordit,10+6+32; R 6*1 dcs.

Komolyabb, nagyobb mintáknál több a tervezés. Ott a szimetriának és a metematikának is több szerepe jut.
Én személy szerint az ékszereimet nem szeretem keményiteni, az ekszkluziv darabokat nem is mosom mert a viz nem tesz jót a gyöngyöknek, kristályoknak. A nagyobb csipkéket, teritőket langyos vizben kimosom és ovatossan kivasalom. Nem tűzgélem ki csak a legvégső esetben. Szerintem ha a technikát jól csinálom pl egy iv átforditását vagy hasonlókat, jó a minta és a munka elég szoros, minden dcs a helyén van akkor szép lesz az eredmény is.

(A megrendelőnek tetszett az eredmény és végső soron ez a lényeg :) )



No comments:

Post a Comment